Schouderblessure

Schouder Impingement / rotator cuff tendinitis

 

Een van de meest voorkomende lichamelijke klachten is pijn in de schouder. De schouder is een complex gewricht dat, van alle gewrichten in het menselijke lichaam, de grootste beweeglijkheid kent. Omdat er zoveel verschillende structuren onderdeel uitmaken van de schouder en door de grote beweeglijkheid is het kwetsbaar voor veel verschillende problemen.

Anatomie

 

De schouder bestaat uit drie botten: de bovenarm (humerus), het schouderblad (scapula), en het sleutelbeen (clavicula). Het dak van de schouder is gevormd door een deel van de scapula welke het acromion wordt genoemd.

 

 

 

 

 

 

rontgenfoto rechter schouder

Er zijn 2 gewrichten in de schoudergordel. Het schoudergewricht zelf wordt gevormd door aan de ene kant de bolvormige humeruskop en aan de andere kant het glenoïd, het kommetje op het schouderblad. Daarnaast scharniert de clavicula met het acromion, het acromioclaviculaire gewricht (AC gewricht).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De humeruskop wordt stevig in het kommetje gehouden door de rotator cuff, een manchet van spieren en pezen dat rondom de humeruskop ligt.

 

 

 

 

 

 

 

 

bursa subacromialis

Tussen de rotator cuff en het bot op de top van de schouder (acromion), zit een zakje (bursa) gevuld met een geringe hoeveelheid smerende vloeistof, zodat de rotatorcuff makkelijk onder het acromion door kan draaien, wanneer bv de arm opgetild wordt.

 

 

 

 

 

 

 

Beschrijving

 

De rotator cuff is een veel voorkomende bron van pijn in de schouder. Pijn kan het gevolg zijn van:

 • Tendinitis. De rotator cuff pezen kunnen geïrriteerd of beschadigd raken.
 • Bursitis. De slijmbeurs kan ontstoken raken en zich vullen met meer vocht.
 • Impingement. Wanneer de arm wordt opgetild tot schouderhoogte, wordt de ruimte tussen het acromion en de rotator cuff vernauwd. Het acromion kan wrijven tegen de pees en de slijmbeurs, waardoor irritatie en pijn ontstaat.
Oorzaken

 

Rotator cuff pijn komt vaak voor bij zowel jonge atleten als mensen van middelbare leeftijd. Jonge sporters waarbij de arm veel boven de schouder komt, zoals bij zwemmen, honkbal en tennis, zijn bijzonder kwetsbaar. Ook degenen die repeterend tillen of met veel bovenhandse activiteiten, zoals in de bouw of schilders zijn vatbaar.
De pijn kan ontstaan ​​als gevolg van een lichte blessure, maar soms komt het zonder aanwijsbare oorzaak.

Symptomen

 

Rotator cuff pijn veroorzaakt vaak lokale zwelling en gevoeligheid aan de voorkant van de schouder. Heffen van de arm kan pijnlijk of stijf zijn.
In het begin kunnen de symptomen mild zijn. Patiënten laten zich vaak niet in een vroeg stadium behandelen.
Als het probleem vordert, zullen de klachten verergeren:

 • Pijn ‘s nachts
 • Verlies van kracht en beweging
 • Moeite en pijn bij activiteiten met de arm achter de rug, zoals bv het dichtmaken van een bh bandje.

Als de pijn plotseling opkomt, kan de schouder erg pijnlijk zijn. Alle beweging kunnen dan beperkt en pijnlijk zijn.

Röntgen foto / MRI / ECHO

 

Op een röntgenfoto zijn niet de zachte weefsels van de schouder te zien, zoals de rotator cuff. Röntgenfoto’s van een schouder met rotator cuff pijn zijn meestal normaal. Op speciale opnamen is soms een afwijkende vorm van het acromion of een bothaakje zichtbaar.
Op een MRI en met echografie zijn betere beelden te maken van zachte weefsels, zoals de rotator cuff pezen. Zij kunnen vloeistof of een ontsteking in de bursa en de rotator cuff aantonen. In sommige gevallen zijn een scheurtjes van de rotator cuff te zien.

Niet-chirurgische behandeling

 

In de meeste gevallen is de initiële behandeling een niet-chirurgische. Hoewel de niet-chirurgische behandeling enkele weken tot maanden kan duren, ervaren veel patiënten uiteindelijk een geleidelijke verbetering.

 • Gedoseerde rust: vermijden van bovenhandse activiteiten.
 • Ontstekingsremmers, zoals ibuprofen en naproxen verminderen pijn en zwelling.
 • Fysiotherapie. In eerste instantie zal de fysiotherapeut zich richten op het herstel van de normale beweging van de schouder. Specifiek rekken van het achterste kapsel kan heel effectief zijn in het verlichten van de pijn. Zodra de pijn aan het verbeteren is, kan de therapeut starten met een programma voor het versterken van de rotator cuff spieren. Onder het kopje: Downloads kunt u diverse oefeningen voor de schouder vinden.
 • Steroïd injectie. Als rust, medicijnen en fysiotherapie niet verlichten, kan een injectie met een plaatselijke verdoving en een cortisone preparaat nuttig zijn.
Chirurgische behandeling

 

Wanneer niet-chirurgische behandeling de pijn niet verlicht, is een operatie een laatste redmiddel.
Het doel van de operatie is het creëren van meer ruimte voor de rotator cuff. Deze procedures kunnen worden uitgevoerd met behulp van een arthroscopische of open techniek.

 • Arthroscopische techniek. Bij artroscopie worden dunne chirurgische instrumenten ingebracht via twee of drie kleine steekgaatjes in de schouder. De chirurg onderzoekt de schouder door middel van een fiberoptische scoop aangesloten op een televisie camera. Hij of zij begeleidt de kleine instrumenten met behulp van een video-monitor en verwijdert z.n. bot en weke delen. In de meeste gevallen wordt de voorste rand van het acromion verwijderd samen met een stuk van de bursa. De chirurg kan ook de andere aandoeningen bahandelen, die in de schouder aanwezig zijn op het moment van de operatie, zoals bv bothaakjes aan het acromion, ontsteking van de bicepspees (biceps tendinitis), of een scheurtje in de rotator cuff.
 • Open chirurgische techniek. Bij open chirurgie zal de chirurg een kleine incisie maken aan de voorkant van de schouder. Hierdoor kan hij het acromion en de rotator cuff direct zien.
Revalidatie

 

Na de operatie wordt de arm voor een korte periode in een mitella of sling geplaatst, maar snel hierna zult u moeten beginnen met een oefenprogramma, aangepast aan de bevindingen bij operatie. Dit omvat oefeningen om de mobiliteit van de schouder en de kracht van de arm terug te winnen. Het duurt meestal 2 tot 4 maanden om volledige verlichting van de pijn te bereiken, maar helaas kan het soms oplopen tot een jaar.

telefoon: 010-4755332